JESUÏTES SANT GERVASI-Infant jesús, i el goig de treballar amb MIGRASTUDIUM

El diàleg interreligiós i intercultural és un pont essencial per a la comprensió i la convivència pacífica en un món cada vegada més divers. A través d’aquesta forma de comunicació, podem superar les diferències que poden portar a malentesos, tensions i fins i tot guerres entre les diferents creences i cultures.

A 2n d’ESO, en el marc del projecte d’àmbit humanístic “Les mil i una cultures”, hem estudiat que durant l’edat mitjana hi va haver múltiples punts de contacte entre Europa i els territoris islàmics. Fruit d’aquestes relacions, la península ibèrica es va enriquir en àrees com l’art, la medicina, la música, l’agricultura, l’arquitectura, la llengua, la tecnologia, etc.

Però, i en l’actualitat? Quines relacions establim amb la comunitat musulmana? Coneixem bé en què es basa aquesta religió i les seves pràctiques? Les arribem a respectar? Estem actuant per millorar la convivència en un món cada vegada més divers?

Per tal de respondre a aquestes qüestions complexes hem rebut el valuós acompanyament de Migrastudium en tres actuacions.

D’una banda hem vist amb ells que vivim en un món plural on convivim amb persones d’altres països que han aportat la seva cultura i la seva religió. Sens dubte, la multiculturalitat pot ser una bona oportunitat de creixement, però també es pot viure des del conflicte i la tensió entre societats. Per experimentar que aquestes diferències es poden viure des de la pau i la distensió, vam participar a una taula de diàleg amb dues testimonis i un testimoni musulmans que ens van explicar què significa traslladar-te a un lloc de residència on la llengua, la cultura i la religió són diferents a les pròpies. Van respondre les nostres preguntes amb paciència, afecte i voluntat d’entesa, ajudant-nos a reflexionar sobre els nostres prejudicis.

D’altra banda, vam anar als seus locals a participar en un taller per conèixer les maneres de pregar de diferents religions i instruir-nos en com són els seus altars. Gràcies a aquesta presa de contacte, vam ser capaços de començar a construir una capella interreligiosa en un aeroport, ara dins del marc del projecte KUMI “Volem cap al cel”. Estem orgullosos i orgulloses de la tasca realitzada, del nostre producte final, perquè és important reconèixer i respectar les creences i pràctiques religioses dels altres. Aprendre sobre les diferents religions permet no només entendre les similituds, sinó també apreciar les singularitats que enriqueixen la nostra perspectiva del món.

Per acabar, vam fer una tercera experiència, vam participar en grups de tutories en un taller sobre IDENTITATS, i el trenca-closques que representa el significat d’aquest mot. Valorem molt que el diàleg intercultural implica una obertura i aprenentatge respecte a les pràctiques, valors i perspectives de cultures diferents. A través d’aquest diàleg, podem superar prejudicis i estereotips, construint una societat més inclusiva i diversa. És un recordatori constant que, malgrat les diferències, compartim molts elements comuns com a éssers humans.

En resum, el diàleg interreligiós i intercultural és un camí cap a la pau, la cooperació i la comprensió mútua. A través de la comunicació respectuosa i la disposició a escoltar i aprendre dels altres, podem construir una societat més harmoniosa, on la diversitat és valorada i celebrada.